(In English below)

Viime keväänä karanteenissa ollessani yritin löytää pakotietä pandemia-arjesta. Yritykseni vastikään menettäneenä ravintolayrittäjänä päätin olla antamatta periksi ahdingolle. Maaliskuussa 2020 Suomi julisti poikkeustilan lukuisten muiden maiden tapaan, ja ihmiset ympärilläni jäivät koteihinsa nalkkiin. Asiantuntijat povasivat tilasta uutta normaalia.

Halusin kehittää pikaisen ratkaisun auttamaan minua ja muita samassa tilanteessa olevia. Liikekumppanini Aija ehdotti, että alkaisin myydä ruokaa kotoa käsin. Vaikka takanani oli kolme vuotta alan kokemusta, ei ravintolayrittäminen tuntunut pandemiatilanteessa kannattavalta. Olin kuitenkin kiinnostunut perustamaan uutta yritystä, jonka yhtenä elementtinä olisi ruoka.

Aivoni raksuttivat kotisohvalla pelikonsolia hakatessani. Sosiaalisessa mediassa törmäsin ilmoituksiin, joissa yksityishenkilöt möivät käsitöitään, kotiruokaa tai taidettaan. Sama ilmiö näkyi myös omassa tuttavapiirissäni. Serkkuni valmistivat leivoksia ja kakkuja myytäviksi Venezuelassa ja äitini alkoi kaupata käsitöitään Syyriassa. Ilmiö oli globaali – ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin ihmisillä oli näin paljon aikaa, ja vastalauseena tylsistymiselle luovuus oli alkanut itää. Ihmisiltä kuitenkin puuttui foorumi, joka kokoaisi kaikki yhdelle alustalle.

Ratkaisumme tähän pulmaan on Neighborgoods. Missiomme on tukea paikallista tuotantoa ja vahvistaa yhteisöjä. Uskomme, että meistä jokaisella on valtavasti potentiaalia ja taitoja, joiden jakamisesta koko yhteisö hyötyy.

Vastalauseena tylsistymiselle luovuus oli alkanut itää.

Vuoden kehitystyön jälkeen olemme nyt pisteessä, jossa Neighbourgoods mobiili- ja verkkosovellukset tulevat pian kaikkien käyttöön. Appimme tuo yhteen tekijät ja heidän töistään kiinnostuneet. Tärkeintä suunittelutyössä oli, että sovellus parantaisi tuotteiden ja palveluiden paikallista saatavuutta. Kotitekoinen ateria tai ihastuttava käsinkudottu villapaita odottaisivat parhaimillaan kävelymatkan päässä, omalla asuinalueella.

Olit sitten kotikokki, parvekkeellaan vihanneksia viljelevä viherpeukalo, valokuvaaja tai käsityönero, toivomme sinun hyödyntävän alustaamme työssäsi. Kuka vain voi laittaa tuotteitaan myyntiin – tämä tuo jokaiselle mahdollisuuden kokeilla yritysideaansa yhteisössään tai jakaa intohimonsa kohteita oman tuttavapiirinsä ulkopuolelle. Neighbourgoods pyrkii toiminnallaan luomaan jotain erityistä ja lisäämään paljon kaivattua yhteisöllisyyttä.

Olen seurannut iloisena kehitystä, jossa paikallisuus ja ekologisuus ovat muodostuneet tärkeiksi arvoiksi ihmisten ostokäyttäytymisessä. Myös Neighbourgoods nojaa vahvasti näihin arvoihin, ja naapurustoteema kulminoituu myös yrityksen nimessä. Jatkamme työskentelyä palvelumme kehittämiseksi NewCoHesingin startupeja nousukiitoon opastavassa ohjelmassa upean kouluttajamme Eero Nikulan johdolla. Saamamme tuki on ensiarvoisen arvokasta ja olemme oppineet paljon.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia, jotka ovat auttaneet ja auttavat minua jatkossakin Neighbourgoods-projektissa, jonka taival on vasta alkamassa. Kiitos tiimilleni Suomessa: Aija Salovaara, Janne Salovaara, Terjo Aaltonen, Ilse Kerminen, Daniel Shaya, Fedaa Abouhamra, Araa Rashek, Rami Al Mhithawi, Kirsi Kalliomäki. Kiitos tiimimme jäsenille ympäri maailmaa: Stéphane Nicosia, Leonardo Spoletini, Pedro Cunha, Nesrin Radwan, Amro Areg, Daniel Abboud, Yasmin Radwan, Yasmin Abboud.

Neighbourgoods mobiili- ja verkkosovellukset ovat saatavilla 1. toukokuuta 2021.

Wisam Abboud: Wisam on syyrialais-venezuelalainen luova yrittäjä Helsingistä. Suomeen asettumisestaan lähtien Abboud on työskennellyt yrittäjänä baari- ja ravintola-alalla sekä tapahtumien järjestäjänä. Tällä hetkellä hän on Neighbourgoodsin varatoimitusjohtaja. Neighbourgoods on sosiaalinen mobiilialusta, joka tuo yhteen paikalliset tuottajat, tuotteet ja niistä kiinnostuneet ihmiset. 

 

In English:

In the spring of 2020, while at home quarantine, I tried to find a way out of the pandemic. As an entrepreneur who just lost my restaurant business, I decided not to give up and started working on solutions instead. Lockdowns were declared around the world and I knew I wanted to find solutions that would help others in the same situation.

People and friends shared their thoughts and business ideas with me. My business partner Aija finally suggested I start selling food from home. Running a restaurant didn’t feel profitable in a pandemic situation, even though I had three years of experience cooking and running a restaurant behind me. I was still interested in starting a new business where food could be one element. Many others were suddenly left out of things to do or they worked from home. This was predicted to be the new normal.

On social media platforms, I found people selling crafts, food, or art from their homes. I started to notice this among the people I knew as well. My cousins ​​sold sweets and cakes in Venezuela and my mother started selling arts and crafts in Syria. However, there was no forum to bring everyone together. A place for anyone with talent and passion. As the confinement of societies limited the movement of people, I felt it was important for the platform to enable and improve the availability of products and services locally. This was the moment we decided to establish Neighborgoods.

A homemade meal or a lovely hand-woven sweater would be just a short walk away. This would also support vendors that would find new ways to find clients and share the work. I think the locality offered a huge potential to improve the situation of people. Therefore, the idea of ​​neighborhoods became a central theme, which is also reflected in the name of Neighbourgoods.

We had the opportunity to put the idea of ​​Neighbourgoods into practice last year in the summer of 2020 at the Contti summer bar, where we invited many home chefs, food vendors and craft artists to participate in the first food and craft market organized by Neighbourgoods. People came to share their homemade products. The event showed how many excellent actors from different fields were found in the city and how much interest these local vendors and producers received. 

We are participating in the accelerator program for start-ups by NewCoHesinki (with our amazing couch Eero Nikula) to help monitoring the process of building the platform and running professionally the Start-up. The support we receive is paramount and we have learned a lot.

We can finally say that after one year of development work, we are soon ready to launch Neighbourgoods mobile and web apps by the 1st of May 2021. The platform is gonna be available for Android, IOS and Web Service. We are in full swing and hope that Neighbourgoods will be able to offer people something special and bring people together in the best possible way!

I would like to thank everyone who helped me and keep helping with the Neighbourgoods project, My team in Finland ( Aija Salovaara, Janne Salovaara, Terjo Aaltonen, Ilse Kerminen, Daniel Shaya, Fedaa Abouhamra, Araa Rashek, Rami Al Mhithawi, Kirsi Kalliomaki. 

Also our team around the world ( Stéphane Nicosia, Buket Topal, leonardo Spoletini, Pedro Cunha, Nesrin Radwan, Amro Areg ,Daniel Abboud, Yasmin Radwan, Yasmin Abboud).

Neighbourgoods mobile and web apps will be out by the 1st of May 2021. 

Wisam Abboud: Wisam Abboud is a Helsinki based Syrian-Venezuelan creative entrepreneur. Ever since moving to Finland in 2015 he has worked as a business owner in the bar and restaurant scene. Currently he is the COO of Neighbourgoods, a social platform for locally produced products.